Çukurova’nın Maradona’sı Tekin İncebaldır  

Posted by basketçi



Hüseyin Ataş: Çukurova’nın Maradona’sı Tekin İncebaldır

Ekim 29, 2009
Hüseyin Ataş
Tekin İncebaldır, Adana Demirspor’un Türk futboluna kazandırdığı sayısız yıldızlardan biriydi. 26 Haziran 1964 yılında Adana’da doğmuştu. Fatih Terim, Hasan Şaş ve Taner Gülleri gibi futbolu Adana’nın tozlu sahalarında öğrenmişti. 1.62’lik küçük dev adam, yıldız takımda giymeye başladığı Demirspor formasını 16 yıl boyunca sırtından çıkarmadı. Demirspor’un tüm kategorilerinde futbol oynadı.
Genç takımda oynarken bir yandan da Adana Erkek Lisesi’nin formasını giydi. Tekin’li Adana Erkek Lisesi, Türkiye Şampiyonu oldu. Tekin genç takımdayken kedi hayran kitlesi olan birkaç genç yıldızdan biriydi. Hatta A Takımdaki oyunculardan daha çok konuşulmaya başlanmıştı. O zamanın amiyane tabiriyle ‘’ takımın yarısı bir 10 numara’’ ydı. Tekin’in müthiş potansiyel arz eden genç yeteneklikten Demirspor efsanesine dönüşmesinde, Coşkun Özarı ve gençlere ısrarla fırsat veren Ali Hoşfikirer’in hocalarını olmasının katkısı büyüktür.
1987-88 sezonunda Sarajevo takımından transfer edilen santrfor Ziya Skroviç geldiğinde, Tekin’in rakip defans arkasına attığı milimetrik ara paslar, Demirspor’un en büyük gol silahına dönüşecekti. Sonradan Türk vatandaşlığına geçerek Ziya Yıldız adını alan usta golcü, ‘’Biraz daha ufak olsa hep cebimde taşırdım çünkü ona hep ihtiyaç duyardım’’ diye anlatır Tekin’i.
Ziya, Demirspor’da yıldızı iyice parlayınca 1990’da Galatasaray’a transfer olur ama orada Tekin’i ve ara paslarını arayıp bulamayınca bekleneni veremez. Tekin ise İstanbul’un 3 büyüklerinden teklif almasına rağmen uzun yıllar, önce en büyük yıldızı, daha sonra kaptanı ve sembolü olduğu Demirspor’da kalır. Futbolu bıraktıktan sonra da kendisini yetiştiren Demirspor genç takımını çalıştırır ve A takımda yardımcı antrenörlük yapar. Bir sezon Ceyhanspor’u çalıştıran Demirspor’un yaşayan efsanesi sonunda tilki misali kürkçü dükkanına geri döner. Şimdilerde küçük dev adam hala iflah olmaz bir Adana Demirspor aşığı olarak altyapıda görev yapıyor.
Tekin İncebaldır’ın Adana Demirspor’da oynadığı dönemden kendine göre takımında forma giyen en iyi 11 futbolcu;
Fatih Yılmaz (Kaleci): Kısa boyuna rağmen oldukça iyi bir kaleciydi. İyi yer tutardı ve gözü karaydı. Hayatındaki en kötü maçı Beşiktaş’tan 10 yediğimiz maç galiba…
Erol Togay (Libero): Hava hakimiyeti çok iyi olan bir futbolcuydu. Topu oyuna sokma becerisi ve mevkisi için en gerekli şey olan, tecrübeye, de sahipti.
Orhan Ozon (Libero): Hızlı bir savunma oyuncusuydu, ikili mücadelelerde kolay kolay yıkılmazdı. Tek olumsuz özelliği oyunun her anı kart görme potansiyeline sahip olması diyebilirim. Çok kart görürdü.
Mehmet Sümer (Sağ bek): Tam bir görev adamıydı, çok istikrarlıydı. Fiziği çok iyiydi ve haddini bilerek oynardı.
Necmettin Dağdaviren (Sol bek): Sol ayaklı çok futbolcu gibi iyi bir tekniği vardı. Harika ters toplar atardı. En önemli özelliği ise frikik kullanabilmesiydi.
Tekin İncebaldır (Orta saha): Kendi dönemimin en iyi 11’inde sanırım ben de olurdum. Driplinglerimi ve araya attığım paslarımı forvetteki arkadaşlarım çok severdi. Tabii çok koşmam da artılarımdan biriydi.
Gürcan Aday (Orta saha): Ağır bir futbolcuydu ama oyun zekası çok yüksekti. Ne yapacağı önceden asla kestirilemezdi.
İbrahim Uzunca (Orta saha): Lakabı “bombacı” idi, çok sert vurduğu için toplara. Sürekli pres yapardı sert şutlarını frikik olarak da görebilirdi taraftarlarımız.
Metin Yıldız (Büyük): Çok büyük futbolcuydu. Türk futboluna büyük hizmetleri oldu gerçekten anlatmaya gerek yok.
Rasin Gürcan (Forvet): Bitiriciliği harikaydı, çok hızlıydı bugün Anadolu takımlarından böyle bir futbolcu olsa 3 büyüklerin bile parası zor yeterdi bu adama. Benzetmek gerekirse Nihat Kahveci’nin oyun tarzına benzetebiliriz.
Ziya Yıldız (Forvet): Saha içi ve dışında en iyi anlaştığım futbolcuydu. Çok iyi bir forvetti. 18’in içinde gol şansı çok yüksekti. Topu hep önüne atmamızı isterdi ayağına top attığımızda bozulurdu.
Basketbol, NBA, TBL, Euro Leage, NCAA, Eurobasket, Euro Cup, Uleb Cup, 12 Dev Adam, Spor, Beden Eğitimi
Paylaş

This entry was posted on 26 Ocak 2010 Salı at 16:53 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 yorum

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails