Çift Kişilikli Şizofren Kadrolar  

Posted by basketçi


Efes Pilsen  için Mahmutili dönemlerden beri hep aynı şeyi söylüyorum;
Bu kadrolar çift kişilikli ve şizofren kadrolardır.
Ligde ayrı Avrupada ayrı kadro ile oynanmaz.
9+5 iyi bir şifredir fakat bunun 9'u yabancı 5'i yerli olursa bunun adı saçmalıktır.
Efes 9 tane yerli elit isimle oynamalı 5 tane de süper star yabancı almalı, hadi olmadı 3 süper star 1 görev oyuncusu 1 rol oyuncusuda olabilir ama 9 yabancı ile bu iş olmaz.

ÇİFT KARAKTERLİ EFES PİLSEN
Efes Pilsen en iyi dönemlerinden birinde Naumoski’nin çok önemli maçların öncesinde yaşadığı sakatlıklardan da feyz alarak Karasev’i transfer etmişti. Karasev geldiği dönem itibariyle Avrupa’nın en elit oyuncularından birisiydi. Karasev(da) Efes Pilsen’e istenilen katkıyı büyük ölçüde verememişti. Bunun da tek bir sebebi vardı. Hafta sonu ligde oynamayıp hafta içi Avrupa da oynayınca ne kendisi takıma adapte oluyordu nede takım Karasev’e adapte oluyordu.
Efes Pilsen artık çift kişilikli kadrolardan vazgeçmeli. Oktay Mahmuti ile başlayan Blatt ile devam eden ve Ataman ile sürat bulan bu çift kişilikli kadrolar asla istenilen hedefe varamadılar. Oktay  Mahmuti’yi sayarak başladık ama;
Koç Mahmuti;  LaRon Profit, Goran Nikolic, Dusan Kecman, Jurica Golemac hatta Nikola Prkacin ve Antonio Granger gibi ligde de yerli oyuncuların arkasından gelen iyi yedek oyuncular ile yabancı oyuncu kontenjanını dolduruyordu. Böylece hem ligde hem de Avrupa da mücadele eden takım aynı kurgu ile rotasyonu bölüşebiliyorlardı.
Ligde başka Avrupa da başka kadrolar ile mücadele etmek Efes Pilsen sistemini temelinden bozdu. Bir ara Mustafa Abi ligde 30 dakika civarı süre alırken Euro Leage de sahaya adımını dahi atmıyordu.
Ligimizin yabancı oyuncu kriterlerini çözmek adeta Da Vinci Şifresini çözmeye benziyor. Maç kadrona 5 yabancı oyuncu alabiliyorsun. Bunun en az 2 tanesi Avrupalı olmak zorunda. Kadroya 5 yabancı aldınız kabul fakat bunun sadece 3 tanesini aynı anda oynatabiliyorsunuz.
Şimdi Efes Pilsen’in lig maçlarına baktığımızda 3 yabancı oyuncuyu sahada, 2 tanesini yedekte görüyoruz. Bir oyuncu da rotasyon dışında kalıp tribüne çıkıyor. Santiago ise ligde zaten hiç oynayamıyor çünkü buna hem kurallar hem de doğal olarak sözleşmesi müsaade etmiyor.
Ligde Efes Pilsen sanırım bu oyuncuların rotasyonu için bilgisayar yazılımı falan kullanıyordur çünkü işin içinden çıkmak gerçekten çok zor. Efes Pilsen ligde kılı kırk yarıp sahaya oyuncu sürerken Euro Laege maçlarında aynı anda 5 yabancı ile oynayabiliyor hatta oyuna giren 6. ve 7. oyuncular bile istek halinde yabancı olabilir. Bu yapı Efes Pilsen’i çift karakterli kılıyor. Efes Pilsen acilen yabancı ve yıldız oyunculara dayalı sistemden vazgeçmeli ve kadrosunu yerli oyuncular ile güçlendirmeli. Altyapısından çıkan oyuncusuna sahip çıkmalı ve parayı Santiago’ya harcayacağına tıpkı geçmişte Hüseyin Beşok ve Kaya Peker örneklerinde olduğu gibi Furkan’a harcamalı.
Geçmiş dönemlerde başarılı olan Efes Pilsen kadrolarına baktığımız zaman Türk oyuncuların kadro yapısında ağır görevler aldıklarını ve altyapıdan gelen oyuncuların sistem basketbolu ile A takımda oldukça başarılı olduğunu ve şampiyonlukların üst üste geldiğini görüyoruz. Önce Ufuk Sarıca, Volkan Aydın, Tamer Oyguç gibi isimleri sonra Mirsad Türkcan, Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu, Hüseyin Beşok, Kerem Tunçeri, Ömer Onan gibi hatta İbrahim Kutluay gibi isimlerin yaşanan başarılarda söz sahibi olduğunu görüyoruz.


Eğer başarılı olmak istiyorsan yerli oyuncu kadron en iyi olacak, onların yanına getirdiğin yabancılar yerliler ile beraber daha büyük bir güç oluşturmana yardım edecek. Efes Pilsen bunu çok iyi yapıyordu, kendisi zaten oyuncu yetiştirme fabrikası idi bunun yanı sıra ligde parlayan Kerem Tunçeri gibi Hüseyin Beşok gibi isimleri de genç yaşta kadrosuna dâhil ediyordu.
Ne olduysa Oktay Mahmuti döneminde oldu, Ergin Ataman her çalıştığı yere Efes Pilsen altyapısından tanıdığı isimleri peşinden götürürken Efes Pilsen kaptanı Ömer Onan’a dahi sahip çıkamıyordu. Ergin Ataman Türk Telekom’a gitti Erdal Bibo’yu yanında götürdü (Bibo o sene Avrupa şampiyonası kadrosunda milli takımda yer bulmuştu) Karşıyaka’ya gitti Alpay Öztaş’ı yanında götürdü, Siena’ya gitti Mirsad’ı (ve Alpay’ı) yanına aldı. Ergin Ataman Efes Pilsen altyapısına bu kadar güvenirken Efes Pilsen kadrosundaki yerli isimler bir bir azaldı nedense.


Efes Pilsen’in tek yapması gereken altyapıya daha sıkılaştırıp oradan oyuncu getirmeli ve Engin Atsür, Erkan Veyseloğlu, Barış Ermiş, Cenk Akyol, Serhat Çetin, Tufan Ersöz örneklerinin aksine onlara sahip çıkmalı.
İlker KESER
http://naumoski7.blogspot.com/
Basketbol, NBA, TBL, Euro Leage, NCAA, Eurobasket, Euro Cup, Uleb Cup, 12 Dev Adam, Spor, Beden Eğitimi
Paylaş

This entry was posted on 23 Ocak 2010 Cumartesi at 06:32 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 yorum

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails