Kakil'in Adana Demir Spor'a Gol Atmadığı Tek Maç Var mı?  

Posted by basketçi


Coşkun Çelik

Bir golcünün hikâyesi...

Gol krallığından restoran işletmeciliğine. Huzurlarınızda Mehmet Kakil...
Geçmişe yaptığımız yolculukta ilk durağımız Antakya. Bir zamanlar alt liglerin gol kralı Mehmet Kakil'in şimdi ne yaptığını merak ettik ve bulduk. Ardından "O Haber” bölümünde Rıdvan Dilmen-Kerim Abdülcabbar buluşmasına yeniden tanıklık ettik. Türkiye Kupası'nda Ekim ayının sonunda karşı karşıya gelecek Mersin İdmanyurdu ve Beşiktaş'ın 1980 yılından olaylı “O Maç”ını hatırladık. Üzüldüğümüz milli maç haftasında ise “Haftanın Fotoğrafı” köşesi için 1999 yılındaki Türkiye-İrlanda maçından bir kare seçtik…
ŞİMDİ NEREDE?
Mehmet Kakil
En lokal kahramanlardan biriydi o. 1980'li yılların sonunda, 2. lig ve 3. lig takımı Hatay'dan gelen her gol haberinin altında onun imzası vardı. Hatayspor'un oynadığı grupta haftanın futbolcusu bölümünün değişmeziydi.
Mehmet Kakil 1967 doğumlu. 15 yaşında Hatayspor'da profesyonel olarak futbol oynamaya başlar, 1986 yılında ise aynı takımla profesyonelliğe adım atar. 16 yıl formasını giydiği Hatayspor'da 5 kez gol kralı olur...
Onu hep "Kakil" olarak tanıdık ama asıl adının Mehmet olduğunu sonraları öğrendik: "Takımda ben dahil 3 tane Mehmet vardı. Gazetelerde benim attığım gollerde bile diğer Mehmetler'in isimlerini yazıyorlardı. İlginç de bir soyismim olduğu için basından "Kakil"i kullanmalarını rica ettim ve o sayede tanınırlığım daha da arttı."
Kakil'in attığı goller İstanbul'un da dikkatini çeker çekmesine ama o 1990-91 sezonunda transfer olduğu Sarıyer'de sadece 4 ay kalır: "Alt liglerden birinci lige giden diğer futbolcuları bilemem ama ben İstanbul'da yapamadım, ayak uyduramadım. Alt liglerde kahraman olmaya alışmışız, birinci ligde sıradan futbolcu olmak motivasyonumu azalttı."
Sarıyer'in ardından Erzurumspor'a gider Kakil, oradan yine Hatayspor'a transfer olur. Kısa bir süre İskenderunspor'da futbol oynar ve son olarak doğduğu yer olan Hatayspor'da futbolu bırakır.
Her futbolcu gibi, aktif sporculuk yaşamı sonrası teknik adamlığa soyunur. Ama yine Çukurova'nın pek dışına çıkmaz. Osmaniyespor, Hatayspor, Tarsus İdmanyurdu'nu çalıştırır. Teknik adamlık döneminde Gökhan Zan, Zafer Uysal ve Aydın Toscalı gibi isimleri Türk futboluna kazandırır.
Yılların golcüsü Mehmet Kakil, hâlâ doğuduğu topraklarda. Şimdilik futboldan elini ayağını çekmiş. Antakya'da kendisine ait Hatay Beyoğlu Restaurant'ı işletiyor: "Önceleri kalecileri doyururdum şimdi ise insanları. Yakın dönemde futbolun içinde olmak isterim ama artık teknik adamlık yapmak için biraz da torpil olması gerekiyor. Yoksa teklif geldiği takdirde neden yapmayayım?"
"O" HABER
Keşke...
Kimi insanlar sakatlığın ne olduğunu Rıdvan Dilmen'le öğrendi. Kimimizin çocukluğu, kimimizin gençliği Rıdvan Dilmen'in iyileşmesini beklemekle geçti. Rıdvan Dilmen, Fenerbahçe'de 1987'den 1995 yılına kadar 105 lig maçında oynayabildi sadece...
Kupüre gelince... Fotospor, 31 Mayıs 1990... Yer Park Şamdan. Kerim Abdülcabbar, basketbola veda ettikten sonra İstanbul'da. Abdülcabbar, Rıdvan'a "Keşke zamanında Amerika'ya gitseydin, bu sakatlıklar gelmezdi başına" diyor.
Dönelim bugüne... Türk futbolunun başka bir yıldızı bu sezonu pas geçmek üzere. Arda Turan, önce Belçika maçının ardından 15 günlük bir sakatlık yaşadı, ardından Almanya ile oynanan milli maç öncesi bir süre saha forma giyemeyeceği açıklandı. Temennimiz belli. Rıdvan Dilmen'i fazla izleyemedik, Arda Turan'ı izlemekten mahrum kalmayalım.
"O" MAÇ
31 Ağustos 1980
Beşiktaş-Mersin İdmanyurdu: 3-0
1980-81 sezonu. Ligin henüz 2. haftası. Beşiktaş, 27 bin seyircinin önünde Mersin İdmanyurdu'nu ağırlıyor. İlk hafta Antep deplasmanından beraberlikle dönen Beşiktaş Metin Türel yönetiminde ilk galibiyetini almak ister.
29. dakikada Tahir, Serdar'ı düşürür hakem Sadık Deda penaltı kararını verir. Mehmet Ekşi Beşiktaş'ı 1-0 öne geçirir. 51. dakikada bu kez Mehmet Ali, Fikret'i düşürür. Sadık Deda yine penaltı noktasını gösterir ve yine Mehmet Ekşi penaltıyı gole çevirir. Ancak ne olduysa 62. dakikadan sonra olur. Necdet'in pasında Ziya Doğan golü atınca Mersin İdmanyurdu oyuncuları Ziya'nın ofsaytta olduğu gerekçesiyle hakem Sadık Deda'nın üzerine yürür. İtirazlara bir de Mersin İdmanyurdu teknik direktörü İsmet Arıkan da katılır. Ancak nafile. Gol, goldür... Mersin İdmanyurdu yönetimi sahadan çekileceklerini açıklar, Sadık Deda da maçı tatil eder. İsmet Arıkan, maçtan sonra "Aldığımız kararla gereken cevabı verdik" dese de Federasyon'un cevabı gecikmez: Mersin İdmanyurdu 3-0 hükmen mağlup!
1980-81 sezonunun ikinci devre maçında Beşiktaş, Mersin İdmanyurdu'nun yine mağlup eder. Bu kez maçın tek golü Özer'den gelir. 1990 yılı Ocak ayında iki ekibin son karşılaşması ise Beşiktaş'ın eski futbolcusu Faruk Karadoğan'ın jübilesi içindir. Beşiktaş, Feyyaz'ın golleriyle 2-0 kazanır ve her iki takım da 20 sene sonra bir Türkiye Kupası maçı için randevulaşır.
HAFTANIN FOTOĞRAFI
Aganigi Naganigi
Başarısız olduğumuz bir milli maç haftasının ardından, çok sevindiğimiz bir döneme gidelim. 17 Kasım 1999'a. 2000 Avrupa Şampiyonası play-off mücadelesinde Türkiye, Bursa'da İrlanda ile karşılaşıyor. 0-0 biten maçta Abdullah Ercan, arkadaşlarını uyarırken Roy Keane de şortunu değiştiriyor. Zaman Gazetesi foto muhabiri Mahmut Burak Bürkük'ün bu karesi dönemin ünlü reklam sloganı "Aganigi naganigi" ile sayfalarda yer buluyor.
_ntvspor_
Basketbol, NBA, TBL, Euro Leage, NCAA, Eurobasket, Euro Cup, Uleb Cup, 12 Dev Adam, Spor, Beden Eğitimi Paylaş

This entry was posted on 13 Ekim 2010 Çarşamba at 09:50 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 yorum

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails