Kadın Basketbolu  

Posted by basketçi

Kadın Basketbolu: Netbol

Basketbolun icadından 4 yıl sonra 1895'de, İngiltere topraklarında Kadın basketbolu ismiyle çıktı bu oyun. "Üzerinde güneş batmayan imparatorluk" içinde ortaya çıkınca da dünyanın farklı köşelerine yayılması fazla zaman almadı.

Şu anda geçerli oynanış şekline bakarsak; 7'şer kişilik iki takımın belirli çizgilerle bölünmüş bir sahada topu çemberden daha çok geçiren tarafın kazanması esasına dayalı olarak oynanıyor. Biraz daha açmak gerekecek sanırım; saha 2 çizgi ile 3 eşit bölüme ayrılıyor, ayrıca pota altlarında bulunan yarım dairelerle birlikte belirlenmiş 5 ayrı bölümden oluşuyor netbol sahası. Bir kadın sporu olduğu için oyuncu ekipmanları etek ve kısa kollu formadan oluşuyor. Formalarda pek alışık olmadığımız şekilde oyuncuların mevkileri yazıyor. Sahanın 5 parçaya bölünmesinin oyuncu mevkileriyle ilişkisine bir göz gezdirelim:
  • GK (Kaleci): Takımının en gerideki ismi olan GK, savunmanın ana taşıdır. Bu oyuncu sadece D ve E bölgelerinde oynayabilir.
  • GD (Kale Savunma): Bir diğer savunması olan GD, C, D ve E bölgelerinde oynar. Bu oyuncunun da asıl görevi rakip hücumcuları karşılamak.
  • WD (Kanat Savunma): Rakibin kanat hücumcusunu karşılamakla mükellef bu oyuncu C ve D bölgelerinde oynar.
  • C (Orta Saha): A ve E bölgeleri hariç sahanın her yerinde oynayabilen bu oyuncu, hem savunma hem de hücumdaki bağlantıları kurar. Futboldaki ön liberonun daha çok görev yüklenmiş hali.
  • WA (Kanat Hücum): Bu oyuncunun ön alanda kaptığı toplar ve skoreri beslemesi önemlidir. B ve C bölgelerinde oynayabilir.
  • GA (Hücumcu): Takımın ikinci skoreri ve sayıyı getiren pasların sahibi. A, B ve C bölgelerinde oynayabilir.
  • GS (Şutör): Birincil skor opsiyonu, A ve B bölgelerinde oynar ve takımın skor yükünü sırtlar.
Gördüğümüz üzere oyuncular sadece belirtilmiş bölgelerde oynayabiliyor, bunun yanında topu sektirmek de dahil herhangi bir şekilde topla ilerlemenin yasak olması ciddi bir hareket kısıtlılığı doğuruyor. Topu elinde tutan oyuncu 3 saniye içinde pas veya şut olarak elinden çıkarmak zorunda. Topu tutan oyuncu sadece pivot hareketleri ile kendine avantaj sağlayabiliyor topu elinden çıkarmadan önce. Oyunda rakibe temas kesinlikle yasak, savunmadaki oyuncu rakibinden 0.91 metre uzakta olmak zorunda.
Oyunun temel kuralları böyle, herkesin gözünde canlanmıştır. Zaten ufak bir arama ile netbol maçlarından görüntülere ulaşabiliyoruz video paylaşım sitelerinde. Netbol dünya çapında 20.000.000 sporcu ile çok yaygın bir spor, İngiliz Uluslar Topluluğu ülkelerinde en popüler sporlardan biri. İngiltere merkezli IFNA, 40'tan fazla ülkede kural koyucu ve uygulamakla sorumlu netbol federasyonu, 1963'den bu yana 4 senede bir dünya şampiyonaları düzenliyor. Oyunun ilk çıkış adının kadın basketbolu ve şu anda da oyuncularının genel olarak kadınlar olmasına rağmen birkaç tane erkek ligi de mevcut dünyada. Avustralya bu şampiyonları en çok kazanan ülke, 63'den bu yana en yakın rakipleri de komşusu Yeni Zelanda. Oyunun en çok sevildiği yerinde Okyanusya olduğunu bu rekabetten çıkarabiliriz.

Basketbola yakın tarihi ile dünyanın birçok köşesinde oynanan netbol, ülkemizde ve Avrupa'da pek bilinen bir spor değil buna rağmen dünyanın en yaygın kadın sporu olduğu söyleniyor. Belki alışmadığımız için yadırgadık ama biz yine de geleneksel basketbolu netbola tercih eden tüm dünya kadınlarına ve özellikle Avustralya'dan çıkıp basketbolu seçen Lauren Jackson ve Penny Taylor gibi değerlere teşekkür edelim yazımızın sonunda.

Kaynakça: NTV-Spor Kitabı
Basketbol, NBA, TBL, Euro Leage, NCAA, Eurobasket, Euro Cup, Uleb Cup, 12 Dev Adam, Spor, Beden Eğitimi Paylaş

This entry was posted on 6 Haziran 2010 Pazar at 15:10 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 yorum

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails